Region Östergötland

Barnkirurgi: Knapp, information (Barn- och ungdomskliniken Linköping-Motala)

Dokumentnamn:
Barnkirurgi: Knapp, information (Barn- och ungdomskliniken Linköping-Motala)
Dokumenttyp:
Medicinsk rutin/checklista
Utfärdande PE:
Barn- och Kvinnocentrum i Östergötland (BKC)
Sökord:
Barnkirurgi
Giltig fr o m:
2014-02-01
Utfärdande enhet:
Barn- och ungdomskliniken Linköping-Motala
Målgrupp:
Medarbetare inom Barn- och ungdomskliniken Linköping-Motala
Giltig t o m:
2018-04-01
Framtagen av:
Peder Drott, överläkare Barnkirurgiska sektionen Linköping
Godkänd av:
Ulf Samuelsson, bitr. verksamhetschef Barn- och ungdomssjukhuset Linköping; Göran Nylander verksamhetschef hand- och plastikkirurgen Linköping
Diarienummer:
BKC-2011-235
ICD-10 kod:
(K00-K93) Matsmältningsorganens sjukdomar
Kön:
Alla
Ålder:
Barn

OBS: Dokumentets giltighetsdatum har passerat.

Information angående Knapp

Ditt barn har fått en MIC-KEY/Mini one ”KNAPP” insatt i gastrostomin. Den är av storlek _____FR och ____ cm lång. Knappen är kuffad, dvs försedd med en ballong som är fylld med ____  ml vatten. Den har en backventil i sig och en speciell matslang kan kopplas till den.
En reservknapp skickas oftast med hem.

HUDVÅRD
Huden under knappen ska rengöras dagligen och ljummet vatten, gärna i samband med bad eller dusch. Vrid knappen ¼ varv vid tvättningen. Torka torrt med mjuk handduk eller en tops närmast stomikanten. Även en hårtork kan användas för torkning av huden.

KONTROLL AV KNAPPEN
Kontroll av kuff sker genom att dra ut vattnet med hjälp av en 5 ml spruta. Spruta därefter tillbaka vattnet- mängden kan ha minskat och behöver då fyllas på för att uppnå samma volym som sprutats in från början.

Om det känns trögt att mata via knappen kan ni använda vichyvatten att spola efter med istället för vanligt vatten. Hjälper inte detta kan du spruta in 5 ml ananasjuice eller citronvatten och låt det stå i slangen i 2 timmar. Spola sedan rent med vanligt vatten.

Om knappen läcker i backventilen eller om den är trög att mata i, kan den tas ut och rengöras i ljummet vatten. Kontakta ansvarig sjuksköterska.

MATNING
Barnet bör sitta upprätt vid matning.

  • Låt inte sondmaten stå framme i rumstemperatur mer än 4 timmar (risk för bakterieväxt)
  • Öppnad flaska/burk bör förvaras i kylskåp och förbrukas inom 24 timmar.
  • Maten bör vara kroppsvarm vid matningstillfället.
  • Efter matningen ska knappen och slangen genomspolas med vatten. När matslangeni kopplats bort ska den sköljas igenom med kallt vatten och därefter med varmt tills den ser helt ren ut. Spola igenom med luft och låt lufttorka. Förvara den i en ren plastpåse i kylskåp mellan matningarna. Om droppaggregat används ska även detta spolas igenom med kallt vatten och förvaras i kylskåp.
  • Matslangen kan i hemmet användas i cirka 2 veckor eller tills den inte går att rengöra helt längre. På sjukhus bör den bytas var tredje dag.
  • Droppaggregat byts dagligen.
  • Läkemedel kan ges i KNAPPEN men var noggrann att inget fastnar. Spola med vatten!
  • Det är viktigt med munvård flera gånger per dag.
KOMPLIKATIONER
vid gastrostomier
 
Rodnad: Skydda huden med fuktavvisande salva ex urabase, Inotyol, Cavilon eller Silon efter noggrann tvätt med mild tvål och vatten- Torka torrt
 
Infektion: Påtaglig rodnad och ömhet kan tyda på infektion. Det kan eventuellt behöva behandlas med antibiotika. Kontakta ansvarig sjuksköterska eller läkare.
 
Granulom: Små rosa, vätskande palper som är lättblödande. Detta är ganska vanligt särskilt vid nyanlagda gastrostomier. Kontakta din sjuksköterska. Behandlas i första hand med kortison salva, Lapis eller Nelex. Kan ibland behöva åtgärdas kirurgiskt.
 
Knappen åker ut: Trasig kuff eller för lite vatten i kuffen kan orsaka att knappen åker ut. Om detta inträffar sätter du omgående in en ny knapp och kuffar den. Om du måste sätta dit den gamla knappen fäst den med tejp eller dylikt och kontakta ansvarig sjuksköterska. 

Revisionshistorik:

Reviderat 2014-02-01