Information vid behandling med mjukgörande lokalbehandling

Information vid behandling med mjukgörande lokalbehandling
Administrativ rutin/checklista
Hjärt- och medicincentrum (HMC)
patientinformation, torr hud, mjukgörande
2009-11-30
Hudkliniken
Medarbetare på Hudkliniken
2020-11-30
Arbetsgrupp för patientinformation
Mari Berglind, Medicinskt ledn ansvarig
HMC-2016-83
(L00-L99) Hudens och underhudens sjukdomar
Alla
Alla

Information om Mjukgörande lokalbehandling

I överhudens hornlager (det allra yttersta lagret på huden) finns ett naturligt fettlager som håller huden mjuk, smidig och hel. Fetterna är viktiga som skydd för huden, en barriär. Om fetterna inte finns där minskar även vattenmängden i huden och barriärförmågan blir sämre.

Om vattenhalten sjunker i huden, som den gör om man har en tendens till torr hud och/eller eksem, uppstår narighet, torrhet och sprickor i huden. Ofta känns huden stram.

Yttre faktorer kan ytterligare minska fett- och vattenmängden i överhudens hornlager.
– Kyla
– Torr luft, inomhus och utomhus
– Sol
– Vatten
– Tvål och rengöringsmedel

När huden är torr, narig och får sprickor kan eksem uppstå. Eksem är en inflammation i huden. Huden kan även lättare drabbas av infektioner.

När man tvättar sig försvinner en del av det naturliga fettet från huden. Det kan vara bra att använda tvättkräm eller olja i stället för tvål.

Torr hud kliar ofta. Undvik att klia eftersom detta förvärrar besvären. Klådan förvärras ofta av värme.

Vad är mjukgörare och hur fungerar de?
Mjukgörande produkter är ofta en viktig del i behandlingen av torr hud, eksem, psoriasis och andra hudsjukdomar.

Normalt finns i huden fetter som fungerar som en barriär och håller kvar fukten i huden.
Mjukgörande medel tillför fett och binder fukt i huden och bevarar/återställer hudens barriärfunktion (dvs. skydd mot yttre påfrestningar som huden normalt dagligen utsätts för).

Mjukgörande medel finns i olika former: salva, feta krämer, krämer och lotioner. Salva är mest fet och därmed också mest effektiv. Lotion innehåller en stor del vatten och måste smörjas oftare.
– Glycerol är vattenbindande och krämbasen innehåller fett som är mjukgörande.

– Karbamid mjukar upp och är vattenbindande och krämbasen innehåller fett som är mjukgörande. Ibland är natriumklorid tillsatt för att öka den vattenbindande effekten ytterligare.

– Propylenglykol mjukar upp och är vattenbindande och krämbasen innehåller fett som är mjukgörande. Propylenglykol har viss antimikrobiell effekt mot vissa bakterier och jästsvampar.

Förväntad effekt av läkemedlet
Mjukgörande medel stärker hudens barriärfunktion genom att tillföra fett och binda vatten. Torr hud kliar och mjukgörande medel minskar klådan.

Dosering, intervall
Mjukgörande medel ska användas flera gånger per dag och alltid efter kontakt med vatten, t.ex. efter handtvätt, disk, dusch och bad.
Produkten kan användas obegränsat. Huden blir inte bortskämd av mjukgörare.

Användning av mjukgörare, smörjteknik
Feta produkter passar för torr hud. Ibland kan man använda en fetare produkt till de allra torraste områdena och en mindre fet till resten av kroppen. Om huden vätskar sig ska en kräm användas eftersom den släpper igenom vätska.

Det är ofta individuellt vad man föredrar för mjukgörare. Kosmetiska egenskaper och hur man tål (sveda, irritation) avgör ofta vilken produkt man föredrar. För att verkligen följa anvisningar om hur mjukgöraren ska användas är det viktigt att den känns bra att använda tillräckligt ofta för patienten.

När man smörjer behöver man använda rikligt med mjukgörande medel. En ordentlig mängd används och masseras in i huden med hela handen.

Man ska inte använda produkter med propylenglykol på stora och skadade hudytor eller på brännskadad hud. Man ska inte heller använda propylenglykol i hörselgången.

Undvik att smörja medel med karbamid i ögon, näsa, öron, öppna sår eller på slemhinnor.

Torr hud kan man inte bota en gång för alla, utan man behöver använda mjukgörande medel regelbundet. Det tar upp till 3-4 månader innan hudens barriär är återställd så även om huden ser normal ut på ytan så behöver man fortsätta att smörja och förebygga att huden blir torr igen.

Det kan vara bra att ha mindre förpackningar med sig till arbetet, skolan etc. så att man kan smörja sig efter kontakt med vatten och när huden känns torr.

Förvaring
Förvaras i högst 25°C

Biverkningar
Mjukgörande som innehåller glycerol brukar vara den som ger minst upphov till sveda.

Karbamid kan orsaka övergående sveda och hudirritation.

Propylenglykol kan ge övergående sveda och hudirritation

Salicylsyra absorberas genom huden och vid upprepad behandling av stora hudytor kan förgiftning uppstå, s.k. salicylism (yrsel, öronsusningar, illamående, kräkningar, hudrodnad, hyperventilation). De flesta rapporterade fallen har varit barn.

Graviditet och amning
– Mjukgörande medel som innehåller glycerol kan användas vid graviditet och amning

– Mjukgörande medel som innehåller karbamid kan användas vid graviditet och amning.

– Mjukgörande medel som innehåller propylenglykol kan användas vid graviditet. Vid amning så ska man undvika att smörja på bröstvårtorna så att barnet inte får i sig propylenglykol.

– Mjukgörande medel som innehåller salicylsyra ska användas på begränsade områden vid graviditet. Salicylsyra absorberas genom huden och vid upprepad behandling av stora hudytor kan förgiftning uppstå, s.k. salicylism (yrsel, öronsusningar, illamående, kräkningar, hudrodnad, hyperventilation)

Revisionshistorik:

2009-11-30