Ulcus molle/ Chancroid/ Mjuk schanker

Ulcus molle/ Chancroid/ Mjuk schanker
Medicinsk riktlinje
Hjärt- och medicincentrum (HMC)
Infektion, Ulcus molle, STD, STI
2015-08-28
Hudkliniken i Östergötland
Medarbetare inom regionen
2017-08-28
Sektionen för venereologi inom Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV)
Lars Falk
HMC-2015-240
(A00-B99) Vissa infektionssjukdomar och parasitsjukdomar
Alla
Alla

OBS: Dokumentets giltighetsdatum har passerat.

Dessa riktlinjer är framtagna februari 2015 av en expertgrupp av svenska venereologer på Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologis initiativ (www.ssdv.se)

Ulcus molle

Bakgrund och klinik

Mycket ovanlig infektion i Sverige, de få fall som diagnosticeras är smittade utomlands, t ex i Afrika, Asien eller Karibien. Även i områden där infektionen tidigare var vanlig, har prevalensen sjunkit. Kliniskt ses genitala sår, ofta multipla, ömmande, smetiga och purulenta samt lokala suppurativa adeniter (buboner). Såren kallas mjuk schanker och orsakas av den gramnegativa bakterien Haemophilus ducreyi. Inkubationstiden är kort; 2-5 dagar.

Diagnostik

Indikation för testning: Genitala sår med möjligt smittotillfälle i länder med förekomst av H. ducreyi.
Provtagning/laboratoriediagnostik: Odling är referensmetoden, men bakterien är svår att odla. NAAT-analys (Nucleic Acid Amplification Test) finns på mikrobiologiska laboratoriet i Göteborg (se http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Omraden/4/Verksamhetsomraden/Laboratoriemedicin/Klinisk-mikrobiologi/Analyslista-A-O/Lista-over-analyseragens/Haemophilus-ducreyi/). Sårsekret, taget med pinne med plast- eller metallskaft (ej trä), alternativt aspirat från adenit, skickas i sterilt NaCl.

Behandling

H. ducreyi har utvecklat resistens mot flera antibiotika såsom tetracykliner och sulfapreparat. Även resistens mot erytromycin och ciprofloxacin finns beskrivet.
Rekommenderade behandlingsalternativ:
Azitromycin 1g i engångsdos
Ceftriaxon 250 mg im i engångsdos
Ciprofloxacin 500 mg x 2 i 3 dagar
Erytromycin 500 mg x 3 i 7 dagar

Uppföljning

Klinisk uppföljning efter 3-7 dagar. Såret är vanligen läkt inom 2 veckor medan adeniter läker långsammare. Viktigt är att även följa upp serologi för hiv och syfilis.

Anmälan och smittspårning

Partner bör alltid undersökas och behandlas. Enligt amerikanska smittskyddet, CDC, bör epidemiologisk behandling ges till sexuella kontakter inom 10 dagar före debut av såret.
Handläggningen är inte längre reglerad utifrån smittskyddslagen.