Region Östergötland

På förlossningen

I samband med andra besöket till forskningssjuksköterskan vid 32.a graviditetsveckan, efter att du har svarat på frågeformulär angående din tarmfunktion och efter att forskningssjuksköterskan har tagit blodprov på dig, får du med dig inte bara nya förpackningar av studieprodukten utan även en s.k. ”förlossningskitt”, ett paket med provtagningsmaterial att användas av barnmorskan i samband med förlossningen.


 

I kittet finns behållare (rör med grön kork) för blodprov från moderkakans navelsträng. Denna tillhör ju barnet och det är ett enkelt sätt att ta ett prov från barnet i samband med nedkomsten. Det finns också material för att ta ett avföringsprov (rör med brun kork) på Dig samt instruktioner till barnmorskan angående provtagningsförfarandet. Det är ungefär så mycket man hinner göra på förlossningen. Efter 1-2 dagar får Du åka hem med familjen.

De övriga rören är till för att ta avföringsprov (rör med brun kork, märkt med ett barn) samt bröstmjölksprov (rör med gul kork) från dig hemma under dag 2-5 efter nedkomsten.

Om du eller barnmorskan har funderingar kan du kontakta forskningssjuksköterskan i studien.