Region Östergötland

VPN (med DistansID)

Med VPN kan du jobba med datorn och alla de installerade applikationerna precis som om du vore ansluten på jobbet.

Den här guiden gäller för dig som ansluter till VPN med hjälp av DistansID, om du istället använder e-tjänstekort följ denna guide >>

Det behöver du

 • Regiondator med installerad VPN-klient
 • DistansID-app eller DistansID-dosa

 

Så ansluter du till VPN med DistansID

 1. Starta datorn - när Windows inloggningsruta visas tryck Ctrl+Alt+Del

 2. Sätt in ditt e-tjänstekort i datorns kortläsare

 3. Om du tidigare kopplat upp din dator till det trådlösa nätverket du ska använda, t ex hemma, fortsätt då till punkt 4.

  För att koppla upp din dator till ett trådlöst nätverk klicka på den trådlösa nätverksikonen nere till höger och välj det nätverk du vill använda (se bild nedan). Normalt behöver ett lösenord anges vid anslutning till nätverket. 4. När datorn är uppkopplad till nätverket behöver en säker tunnel (VPN-tunnel) till Region Östergötland öppnas. Klicka på ikonen som är markerad i bilden nedan. 5. I inloggningsrutan som öppnas välj i fälten enligt nedan - klicka därefter på Connect.

  Site:
  Välj Region Östergötand (DistansID)
  Användarnamn: Ange ditt HSA-ID
  Lösenord+Engångskod: Ange ditt AD-lösenord direkt följt av engångskoden som visas i DiatansID-app eller DistansID-dosa.


    
 6. När VPN-tunneln är öppen visas dialogrutan "VPN connection established successfully. You can continue with Windows logion". Klicka på OK. 7. Du kan logga in i Windows med ditt AD-lösenord (alternativt e-tjänstekort) och arbeta precis som på jobbet.

   

Vanliga frågor

 

Jag har anslutit till VPN men kommer inte åt min hemkatalog (H:)

 1. Högerklicka på IT-knappen nere till höger i aktivitetsfältet 2. Välj Hjälp och Information, klicka på Återanslut G: och H: