vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Provtagningsanvisningar

I provtagningsanvisningar laboratoriemedicin finns vårt sortiment av laboratorietjänster med tillhörande anvisningar för vårdgivare.

Här finns generella anvisningar för provtagning, patientanvisningar för provtagning i hemmet, information om rörordning samt provtagningsmaterial.

I tjänsten provtagningsanvisningar laboratoriemedicn finns vårt sortiment av tjänster med tillhörande anvisningar för provtagning och provhantering. Det är möjligt att söka bland tjänster genom fri sökning eller via A-Ö och kombinera sökningen med respektive medicinsk specialitet.

Provtagningsanvisningar laboratoriemedicin (för anställda i Region Östergötland) Länk till annan webbplats.

Patientanvisningar och bildstöd

På sidan om patientanvisningar och bildstöd finns instruktioner och bildstöd för provtagning som ska utföras av patienten själv.

Patientanvisningar och bildstöd

Palpationsledd finnålspunktion

Allmänna anvisningar

På punktionsmottagningen undersöks palpabla förändringar, d.v.s. förändringar som går att känna med fingrarna. Om förändringen är icke-palpabel (inte går att känna med fingrarna) kan inte punktion utföras på punktionsmottagningen utan det krävs då att behandlande läkare utfärdar en remiss till röntgenkliniken för ultraljudsvägledd finnålspunktion istället.

Om patienten är Waranbehandlad bör PK vara <3,0 och kontrolleras samma dag eller dagen före punktionen. AK-mottagningen bör kontaktas cirka en vecka före för eventuell justering av dos inför punktionen.

Om patienten har behandling med ”nya perorala antikoagulantia”, (NOAK), gäller följande (i enlighet med råd från koagulationsmottagningen US, Linköping):
Det är mest optimalt (utan att pausa behandlingen) att utföra mindre ingrepp i dalfas, t.ex. att patienten inte tar sin morgontablett morgonen för ingreppet, utan istället ta den strax efter utfört ingrepp. Undantag tyreoideapunktion där vi tycker att patienten bör göra uppehåll i 24 h (alltså inte ta tablett på kvällen innan om 2-dos) och sedan återstarta på kvällen ingreppsdagen eller morgonen därefter.

Det ankommer dig som patientansvarig läkare/remitterande att informera patienten om ovanstående, om detta inte gjorts återsänds remissen och ni kommer få skicka en ny remiss med information om att patienten är välinformerad om detta.

PM cytologiska punktioner hos barn Pdf, 26.3 kB.

Bröstutredning (Dokumenta) Länk till annan webbplats.