Landstinget i Östergötland

KAM-metoder inom Region Östergötland idag

Dansgrupp

I de generella villkoren för leverantörer inom hälso- och sjukvården i Region Östergötland står bland annat att vårdleverantören skall:

• ge förebyggande behandling och erbjuda stöd till sundare levnadsvanor för att lätta sjukdomsbörda och en förbättrad hälsa.
  • identifiera patienter och grupper med ökad risk för att utveckla ohälsa och erbjuda tidiga insatser.
  • stärka det friska och utveckla individens egenkraft och förmåga till läkning.
  • ha kunskap om och en öppenhet inför komplementärmedicinska metoder.

De metoder som används inom regionen idag är exempelvis akupunktur, taktil beröringsmassage, musikterapi, medicinsk yoga och mindfulness.

Hundterapi

Som ett komplement till vård och behandling erbjuds även kulturaktiviteter i konceptet Må bra med kultur, som vilar på evidensen om kopplingen mellan kultur och hälsa.

Region Östergötland har också avtal med några kiropraktorer och naprapater.